A projekt bemutatása

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése projekt

„A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt 2013.03.04 és 2014.07.31. között valósul meg, közel 98 millió forinttámogatásból, melyet az Európai Unió és a Magyar Állam által biztosít. A projekt kedvezményezettje a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.).

A beruházás célja, hogy a Károlyi kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóház épület olyan funkciót kapjon, mellyel szolgálja, kiegészíti, illetve színesíti a kastélyegyüttes kultúrában és turizmusban betöltött szerepét. Az épület további hasznosítása két ütemben történik. A felújítás I. üteme magában foglalja az épület állapotának megóvását, és a jövőbeli turisztikai fogadóközpont kialakítását.

A Közép-Dunántúl Régió Székesfehérvár körüli „kastélygyűrűjének“ egyik legfontosabb eleme a fehérvárcsurgói Károlyi kastély. A korábbi történeti épületegyüttes és a park szinte teljes egészében fennmaradt. A kastélyegyüttes teljes felújítása, helyreállítása után méltón reprezentálhatja a hazai kastélyépítészet európai színvonalát.

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély olyan turisztikai célpont, ami miatt az ide látogató turisták nemcsak kulturális örökségként tartják számon a kastélyt, de turisztikai kiindulópontnak is tekintik. A kastélyegyüttes épületeinek komplex hasznosítása – a terület nagyságára és a funkciók sokaságára való tekintettel – egy olyan fogadó helyszínt igényel, ahol a kastélyról, valamint a környék látnivalóiról és programjairól az összes szükséges információt megkaphatják az érdeklődők, ahonnan a kastély és parkjának megtekintésére elindulhatnak a látogatók, és ahol a rendezvényekre vonatkozó tudnivalók is megtalálhatók.

A mosóház felújítása mintegy 310 m2 alapterületen valósul meg. A kialakításra kerülő fogadóközpont becsült többlet látogatószáma évi 4.000 fő. Az épületben a kivitelező helyreállítja az épület eredeti térrendszerét, kialakítva a központban egy recepciót, egy parkinformációs kiállítóteret, egy raktárt az alagsorban, egy turistabüfét, továbbá mosdókat a látogatók, és a büfé személyzetének részére. Az épületben a kerékpáros turisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódóan női és férfi öltöző-zuhanyzó egység is létrejön, valamint a toldaléképületben biciklitároló, ami mellett egy kis javítóműhely szolgálja majd a kerékpáros látogatókat.

A kivitelezés során megtörténik a pince padlójának és a padlásfödémnek a szigetelése, megújulnak a külső nyílászárók, valamint a gépészeti munkák során a fűtéshez korszerű hőszivattyús technológia kerül beépítésre az épületbe.  

Turisztikai fogadóközpont

A Károlyi kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóház turisztikai fogadóközponttá alakítása után az idegenforgalmi szezonon kívül is igénybe vehető szolgáltatásokat nyújt, az épület 12 hónapon keresztül folyamatosan látogatható. A kialakításra kerülő fogadóközpont új szolgáltatási elemeinek köszönhetően bővíti a térség turisztikai kínálatát. Az idegenforgalmi lehetőségek megtervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy komplex, átfogó turisztikai lehetőségeket alakítsanak ki.

  • Állandó kiállítások: Egyedülálló, modern installációs eszközökkel (video, hanganyag, interaktív technikák) kísért kiállítás, amely a XIX. századi európai és magyar kertművészetet, és a Csurgói park történetét mutatja be. A történeti kertben vezetett sétákon és foglalkozásokon a kiállításon megismert helyszín közvetlenül is megtekinthető.

  • Időszaki kiállítások: A fogadóépület kiállítóterme fiatal, tehetséges, de még kevésbé ismert magyar művészeknek, valamint kerttörténeti kutatóknak biztosít helyet alkotásaik, kutatási anyagaik és témájuk bemutatására.

  • Turisztikai információs központ: A központ tájékoztatást nyújt a térségben található turisztikai programokról, szolgáltatókról, a Móri Borvidék TDM egyesület tagjairól, a helyi túraútvonalakról. A látogatók a helyszíni adatbázisból, könyvekből, térképekből tájékozódhatnak és a helyszínen meg is vásárolhatják azokat.

  • Kerékpárkölcsönző: „Park and ride – parkolj és biciklizz” szolgáltatás. A kölcsönző 35 db kerékpár (15 db férfi, 15 db női és 5 db gyermek) kiadását teszi lehetővé. A kölcsönzőhöz egy önkiszolgáló kerékpárszerviz is kapcsolódik. A kerékpározó turisták számára külön női és férfi öltöző-zuhanyozó egység is kialakításra kerül.

  • Büfé: A fogadóközpont szolgáltatásait komplexebbé tevő kisebb vendéglátótér, amelyben előrecsomagolt szendvicseket, csokoládét és üdítőitalokat lehet kapni, valamint a régióban, kistérségben található termelők, kézművesek által előállított és a kastélyhoz kapcsolódó termékekből is válogathatnak itt a turisták. Jó időjárási körülmények esetén a büféhez kapcsolódó fatornácon is elfogyaszthatók a vásárolt termékek.

  • Oktatási és erdei iskola helyszín: A fogadóközpont terme lehetőséget biztosít erdei iskolai programok, tudományos előadások, oktatások, kézműves foglalkozások lebonyolítására (környezeti neveléshez, természethez kapcsolódó témakörökben).

  • Különleges program látássérültek számára: A parkban elhelyezésre kerülnek tapintható táblák, melyek segítségével a látássérült természetbarátok is megismerhetik a parkerdő növényállományának különlegességeit, a látássérültek számára külön animátor mutatja be a kastélypark növényvilágát, tapintással és illatmintákkal.