Turisztikai fogadóközponttal gazdagodik a Károlyi-műemlékegyüttes

A munkálatokról Károlyi György gróf urat, a Károlyi József Alapítvány alapítóját kérdeztük.

2014 októberének végére csaknem 98 millió forintos Európai Uniós támogatásból illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által 81 millió forint kiegészítéssel újítják fel a Károlyi- kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóházat. Az épületből egy 12 hónapon át üzemelő turisztikai fogadóközpontot alakítanak ki, ami kiegészíti, valamint színesíti a kastély kultúrában és turizmusban betöltött szerepét. A fogadóközpont kialakításával, valamint a kastélyhoz kapcsolódó angolpark felújításával a közép-dunántúli régió egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, látványossága jöhet létre.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt keretében a kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóházból egy turisztikai fogadóközpontot alakítanak ki. Az október végén záruló beruházás csaknem 98 millió forintos európai uniós támogatásból valamint a kedvezményezett a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kiegészített 81 millió forintból valósul meg. „A fogadóközpont kialakítása azért vált szükségessé, mert a kastély folyamatos feltöltése új muzeális és turisztikai vonzerőt jelentő elemekkel, valamint a park folyamatban lévő rekonstrukciója megkövetelte, hogy a látogatókat szervezettebben, egy erre „szakosodott” létesítményben fogadjuk, tájékoztassuk, követve ezzel számos külföldi, nagy közönségeket befogadó műemlék példáját” – indokolta meg a beruházás fontosságát gróf Károlyi György, a kastélyt üzemeltető Károlyi József Alapítvány alapítója.

A turisztikai fogadóközpont információkat nyújt majd az érdeklődőknek a Károlyi-kastélyról, a kastélyhoz kapcsolódó parkról, továbbá kialakítanak itt egy oktatási és erdei iskolai helyszínt, valamint a központ mellett a kerékpáros turistáknak létesítenek egy biciklitárolót és egy kisebb javítóműhelyt is. Károlyi gróf elmondta, hogy időtálló tény, hogy egy kastélynak szüksége van kísérő melléképületekre, mint egy „királynak az udvarára”. Annak idején mosóházra volt szükség, napjainkban olyan új funkciót kellett találni az épületnek, mellyel a modern lehetőségeket figyelembe véve „szolgálhatja a kastélyt”. Jelenleg a kastélyt mintegy 20 ezer látogató keresi meg éves szinten, így egyértelmű volt, hogy egy, a turisták igényeit kiszolgáló létesítményre van szükség.

 

Az érdeklődőknek állandó kiállítás keretében mutatják majd be a fogadóközpontban a kastélyhoz kapcsolódó angolparkot, annak történetét, valamint növényállományát. Több mint tíz éve minden évben megszervezik a kastélykertben az „Európai Dísznövény és Kertmûvészeti Napok” című rendezvényt, amin a magyarországi és külföldi vendégek rendszeresen megajándékozzák a kastélyt a legprofesszionálisabb dokumentációval, ami a történeti kertekhez fűződik – mondta el Károlyi gróf. „Ezt a felhalmozott igen jelentős anyagot kívánjuk egy erre elkülönített kiállító teremben a látogatók rendelkezésére bocsátani, bevezetést nyújtva ezzel a felújított kastélyparkba és mindabba, amit szükséges tudni, amikor az ember egy történeti kertbe belép” – fűzte hozzá.

Nagyon örülök annak, hogy az MNV Zrt. folyamatos partnerként működik közre a Károlyi-kastély felújításában. Egy 50 hektáros műemlékegyüttes teljes rekonstrukciója csak hosszú távú feladatként képzelhető el. Eddig sikerült elérnünk a kastély, a volt mosóház és a park mintegy felének a teljes rehabilitálását. Előttünk áll még az egykori nagyistálló, a kis „csikó”-istálló, az egykori kertészeti épületek, a lenti portaház és a park fennmaradó, arborétum jellegű részének felújítása. Bízunk benne, hogy a most induló uniós fejlesztési keretek segítségével ez megvalósítható is lesz, a tervek előkészítése folyamatban van” – beszélt a további tervekről Károlyi György gróf.