Átadták a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyhoz kapcsolódó turisztikai fogadóközpontot

Ünnepélyes zárórendezvény keretében adták át október 9-én a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egykori mosóházából kialakított turisztikai fogadóközpontot. Az átalakítás célja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan idegenforgalmi igényeket kielégítő központ, amely kiegészíti, illetve színesíti a kastélyegyüttes kultúrában és turizmusban betöltött szerepét. A turisztikai fogadóközpont az idegenforgalmi szezonon kívül is igénybe vehető szolgáltatásokat nyújt, az épület egész évben folyamatosan látogatható.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt kedvezményezettje a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) október 9-én ünnepélyes zárórendezvény keretében adta át a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyhoz kapcsolódó turisztikai fogadóközpontot. A Fehérvárcsurgón szervezett rendezvényen gróf Károlyi György, a Károlyi József Alapítvány alapítója, Holcinger László, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgató-helyettese, Schmidtné Cser Viktória, a település polgármestere, valamint Marjay Gyula, az MNV Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója is köszöntötte a résztvevőket.

A rendezvényen elhangzott, hogy a beruházás az Európai Unió csaknem 98 millió forintos támogatásából valósult meg, melyet az épület szerkezetének fejlesztésére a magyar állam képviseletében eljáró MNV Zrt. mintegy 81 millió forinttal egészített ki. A projekt elsődleges célja az volt, hogy a kastély területén található egykori mosóház épülete szolgálja, kiegészítse és színesítse a kastélyegyüttes kultúrában és turizmusban betöltött szerepét. 

Az idegenforgalmi lehetőségek megtervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy sokrétű, átfogó turisztikai lehetőségeket biztosítsanak az érdeklődők számára. A fogadóközpont ezentúl egész évben látogatható lesz, új szolgáltatásainak köszönhetően ráadásul bővíti a térség turisztikai kínálatát is.

A központban lehetőség nyílik a XIX. századi európai és magyar kertművészetet, a fehérvárcsurgói park történetét ismertető állandó kiállítás, valamint időszaki kiállítások megtekintésére. Emellett a látogatók információkat kaphatnak a térségben található turisztikai programokról, szolgáltatókról, a Móri Borvidék TDM egyesület tagjairól és a helyi túraútvonalakról is. A központban kialakítottak egy büféhelyiséget, valamint egy kerékpárkölcsönzőt, amihez egy önkiszolgáló kerékpárszerviz és a turisták számára külön női és férfi öltöző-zuhanyozó egység is tartozik. A fogadóközpont terme mindemellett lehetőséget biztosít erdei iskolai programok, tudományos előadások, oktatási tevékenység, illetve kézműves foglalkozások megszervezésére is.

A rendezvényen kihangsúlyozták, hogy a Károlyi-kastély a Közép-Dunántúli Régió Székesfehérvár körüli kastélygyűrűjének egyik legfontosabb eleme. Jelentőségét növeli, hogy a korábbi történeti épületegyüttes és a park szinte maradéktalanul fennmaradt. A projekt befejeztével a kastély méltó módon képviselheti a világhírű hazai kastélyépítészetet.