Állandó kiállítással várja a látogatókat a megújult Károlyi-kastély

A csaknem 180 millió forintból létrejött Károlyi-kastélyhoz kapcsolódó turisztikai fogadóközpontot október 9-én adták át. A projekt az Európai Unió támogatásával és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját forrásával valósult meg. Az egykori mosóházból egész évben látogatható turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki, ami kiegészíti, valamint színesíti az épület kultúrában és turizmusban betöltött szerepét. A fogadóközpont a Károlyi-kastélyt és a kastélyhoz kapcsolódó angolparkot bemutató állandó kiállítással várja majd a látogatókat.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt keretében a kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóházból egy turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki. Az októberben lezárult beruházás csaknem 98 millió forintos európai uniós támogatásból, valamint – a magyar állam képviseletében eljáró – Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kiegészített 81 millió forintból valósult meg. A felújítás mintegy 310 m2 történt meg.

A turisztikai fogadóközpont információkat nyújt a Károlyi-kastélyról, a térségben található turisztikai programokról, szolgáltatókról, a Móri Borvidék TDM egyesület tagjairól és a helyi túraútvonalakról is.  Emellett lehetőség van erdei iskolákat is szervezni ide, valamint a kerékpárral érkező turistáknak biciklitárolót és egy kisebb járműjavítót is kialakítottak. A projekt lezárulása óta a fogadóközpont egész évben látogatható, új szolgáltatásainak köszönhetően ráadásul bővíti a térség turisztikai kínálatát is.

Az érdeklődőknek állandó kiállítás keretében mutatják be a kastélyhoz kapcsolódó angolparkot, annak történetét, valamint növényállományát. Emellett a központban természetesen lehetőség nyílik időszaki kiállítások megrendezésére is.