Felújítják a Károlyi-kastély egykori mosóházát

Már a munkálatok csaknem felével végzett a kivitelező „A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című projekt keretében. A Károlyi kastélyhoz kapcsolódó mosóház állagmegóvása folyamatban van, továbbá megkezdődött az épület átalakítása is. A projekt célja, hogy az egykori mosóház épülete olyan funkciót kapjon, mellyel szolgálja, kiegészíti, illetve színesíti a kastélyegyüttes kultúrában és turizmusban betöltött szerepét.

Egyre jelentősebb készültségi szinten áll a Károlyi kastélyhoz kapcsolódó mosóház épületének felújítása. Az épületet a 2013.03.04. és 2014.07.31. között megvalósuló „A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt keretében újítják fel, közel 98 millió forint támogatásból, melyet az Európai Unió és a Magyar Állam biztosít. A projekt kedvezményezettje a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.).

Jelenleg a korábban mosóházként funkcionáló épület állagmegóvása zajlik. Az épület egykori tetőszerkezetét lebontották, a kivitelező most födém-megerősítési munkákat végez, valamint megkezdődtek a villanyszerelési munkálatok is. Az épület megerősítését követően elindulhat az új tetőszerkezet kialakítása is.

A Károlyi kastély egy olyan fogadó helyszínt igényel, ahol a kastélyról, a környék látnivalóiról és programjairól az összes szükséges információt megkaphatják az érdeklődők, ahonnan a kastély és parkjának megtekintésére elindulhatnak a látogatók, és ahol a rendezvényekre vonatkozó tudnivalók is megtalálhatók. Az egykori mosóház a felújítást követően alkalmas lesz ennek a feladatnak az ellátására.

A felújítás ideje alatt a Károlyi kastélyban, valamint a kastély területén zajló programok természetesen háborítatlanul folynak, így a május 30. és június 1. között megrendezésre kerülő Európai Dísznövény és Kertművészeti Napoknak tizedszer is zavartalanul otthont adhat a fehérvárcsurgói Károlyi kastély.