Jó ütemben halad a Károlyi kastély fogadóközpontjának felújítása

A munkálatokról Márton Pétert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Már javában zajlanak a felújítási munkálatok a Károlyi kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóházban, ami a nyár végére teljesen új funkciót kap majd. Márton Péter, a projektet megvalósító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, reméli, hogy a fejlesztés keretében kialakított turisztikai fogadóközpont a térség idegenforgalmi kínálatának bővítésével egy olyan szolgáltatáscsomagot nyújt majd az embereknek, amivel a régió látogatottságát növeli, és a térségben található turisztikai szolgáltatásokat hasonló fejlesztésekre sarkallja.

 

„A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt keretében a kastélyhoz kapcsolódva egy turisztikai fogadóközpontot alakítanak ki. „A beruházás célja, hogy a Károlyi kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóház olyan funkciókat kapjon, amellyel támogatja, bővíti, valamint színesíti a kastélyegyüttes kultúrában és turizmusban betöltött szerepét” – mondta el Márton Péter, a projektet megvalósító MNV Zrt. vezérigazgatója. A 2014. július 31-ig zajló beruházás jelenleg mintegy felével végzett a kivitelező.

Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak az MNV Zrt. a turisztikai fogadóközpont felújításához hasonló projekteket a vezérigazgató kifejtette, hogy fontos a rendelkezésünkre álló emlékeket megőrizni és a közönség számára elérhetővé tenni. Ennek érdekében az MNV Zrt. törekszik arra, hogy pártfogolja és elősegítse azokat a projekteket, amelyeknek célja a közösségi érdekek kiszolgálása, a történelmi emlékek, épületek, műtárgyak kreatív kihasználása.

Márton Péter elhanyagolhatatlannak tartja, hogy a különböző múzeumok, kiállítóhelyek, turisztikai célpontok olyan lehetőségeket nyújtsanak, amelyek érdeklik a fiatalokat, továbbá, hogy a saját nyelvükön szólítsák meg ezt a generációt. A turisztikai fogadóközpont terme lehetőséget biztosít olyan erdei iskolai programok, tudományos előadások, oktatások, kézműves foglalkozások lebonyolítására, amelyekkel a térség diákjait, tanulóit célozzák meg.

Az MNV Zrt. törekszik arra, hogy pártfogolja és elősegítse azokat a projekteket, amelyeknek célja a közösségi érdekek kiszolgálása, a történelmi emlékek, épületek, műtárgyak kreatív kihasználása. Ennek érdekében több, a térségben zajló fejlesztést is koordinál, többek között a Károlyi kastélyhoz kapcsolódó kert felújítását és a bicskei Batthyány kastély kertjének rekonstrukcióját – fűzte hozzá a vezérigazgató.