A nyár végéig lezárul a Károlyi kastély fogadóközpontjának felújítása

A munkálatokról Marjay Gyulát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatóját kérdeztük

Jó ütemben haladnak a Károlyi kastély egykori mosóházához kapcsolódó felújítási munkálatok, amelyek során az épületből az őszi szezonra egy turisztikai fogadóközpontot alakítanak ki. Marjay Gyula, a projektet megvalósító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta, hogy a kastélyegyüttes fejlesztése lassan 20 éve tart, és a hasznosító partnerek tervei szerint 2018-19-re a teljes kastély-együttes felújítása megtörténhet, amivel létrejön a közép-dunántúli régió egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, látványossága.

„A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt keretében átalakítják a Károlyi kastélyhoz kapcsolódó egykori mosóházat. A kastélyhoz kapcsolódva egy olyan modern, a helyi turisztikai igényeket kielégítő központot hoznak létre, ami bővíti és kiegészíti a kastély idegenforgalomban betöltött szerepét. „Az MNV Zrt. a leendő hasznosítóval a Károlyi József Alapítvánnyal egyeztetetten bonyolítja le a pályázati projektet. A teljes körű műszaki lebonyolítás saját kollégáink feladata, míg a pályázati szakmai feladatokat külső szakértő támogatásával végezzük. A pályázati támogatás mellett jelentős saját beruházást is végrehajtunk, a turisztikai fogadóépület állagmegóvását az MNV Zrt. forrásából biztosítjuk.” – mondta el Marjay Gyula, a projektet megvalósító MNV Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója. A július végén záruló beruházás csaknem 98 millió forintos támogatásból valósul meg, melyet az Európai Unió és a Magyar Állam biztosít.

A turisztikai fogadóközpont nem csak a Károlyi-kastélyról, valamint a kastélyhoz kapcsolódó parkról nyújt majd információkat, de kialakítanak itt egy oktatási és erdei iskolai helyszínt, valamint a központ mellett létesítenek egy biciklitárolót és egy kisebb javítóműhelyt is. A főigazgató arra a kérdésre, hogy miért fontos az aktív turizmus népszerűsítése elmondta, hogy az idegenforgalomnak ez a formája növeli ez ember szabadságérzetét, önkifejezését, a városi környezetből kiszabadulva a természet közelsége máshol át nem élhető feltöltődést biztosít. Ehhez megfelelő környezet és háttér infrastruktúra szükséges, melynek az első lépése a fogadóközpont kialakítása, ami a fő kerékpáros központja lehet a tervezett Székesfehérvár-Mór kerékpárútnak, melynek egy rövid szakasza Iszkaszentgyörgy felé már elkészült – tette hozzá.

A Károlyi kastély felújítása már lassan 20 éve tart közösségi és magán forrásokból. Marjay Gyula szerint az eredmények már most is látszanak, továbbá egyértelműek a fejlesztések további szükséges irányai. A főigazgató hozzátette: „ha a közös tervek szerint haladunk 2018-2019-re a teljes kastély-együttes felújítása megtörténhet, és ezzel létrejön a közép-dunántúli régió egyik kiemelkedő turisztikai célpontja, látványossága.”