VISSZANYERI KORHŰ ÁLLAPOTÁT A KÁROLYI-KASTÉLYPARK

Hamarosan korhű parkban sétálhatnak a látogatók a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykertben. A közel 240 millió forintból megújuló angolparkban nyárra újjáépítik a sétányokat, helyreállítják a közel másfél hektáros tavat, és a park növényállományát is megújítják.

A munkálatok téli szünetelését követően a kastély kertjének egyik legfőbb értékét adó, mintegy 1,5 hektáros tó rekonstrukciójával folytatódott a park helyreállítása. A tó medrének kotrását már elvégezték, elkészültek a fa szerkezetű hidak, valamint a sziget- és zsilipátjáró is. A sikeres próbafeltöltést követően – a történeti állapotnak megfelelően – a tó folyamatos vízpótlása a közelben lévő kisebb vízfolyásokból történik majd, felhasználva a rendelkezésre álló természetes erőforrásokat. Jelenleg a szigeten a gloriette szerkezetépítése és összeszerelése zajlik, de elkezdődött a kerti utak építése és a tereprendezés is.

A munkálatok során a tó rekonstrukcióján túl a kastélyhoz közeli, mintegy 20 hektáros angolpark is megújul, felújítják a kerti építményeket, sétányokat, és a növényállományt is. A projekt során felújított és helyreállított parkot a Károlyi József Alapítvány veszi át üzemeltetésre, vállalva annak természetvédelmi és műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő fenntartását.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete és a tó helyreállítása” elnevezésű, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosító számú, közel 240 millió forintos projekt az Európai Unió és a Magyar Állam 100%-os támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásában valósul meg.