ISKOLÁSOK SEGÍTSÉGÉVEL SZÉPÜLT TOVÁBB A KÁROLYI-KASTÉLY KERTJE

Helyi általános iskolás diákok vettek részt a Föld Napja alkalmából szervezett rendhagyó szemétgyűjtésen a hamarosan teljesen megújuló fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyparkban. A diákokhoz Károlyi Angelica grófnő is csatlakozott, aki unokáival együtt vett részt a programon.

A munkálatok gőzerővel folynak a Károlyi-kastély uniós projekt keretében megújuló parkjában. A szakemberek már felépítették a kert ékkövének számító tavon átívelő fahidakat, és hamarosan a harmadik, kőből készült híd is elkészül. A sétautak egy része már megépült, a sétányok fennmaradó részét pedig jelenleg is építik. A tereprendezéssel és a füvesítéssel már végzett a kivitelező, a nyár első hónapjában pedig elkezdődhet a parkban lévő futballpálya elbontása is, mellyel egy időben a Károlyi József Alapítvány új pályát épít a kastélyparkon kívül. A teljes rekonstrukció várhatóan 2015 szeptemberére készül el. A Károlyi-kastély kertjébe már a teljes felújítás befejezése előtt is érdemes lesz ellátogatni: június első hétvégéjén ugyanis itt rendezik meg a hagyományos Dísznövény-kiállítást, mely több mint száz kiállítóval, gyermekprogramokkal és koncerttel várja az érdeklődőket.

A közel 240 millió forintos, „A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete és a tó helyreállítása” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosítószámú parkfelújítási projekt az Európai Unió és a Magyar Állam 100%-os támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásában valósul meg. A projekt során felújított és helyreállított parkot a Károlyi József Alapítvány veszi át üzemeltetésre, vállalva annak természetvédelmi és műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő fenntartását.