VÉGÉHEZ KÖZELEDIK A KÁROLYI-KASTÉLY PARKJÁNAK FELÚJÍTÁSA

Már a szinte teljesen megújult kastélyparkban sétálhatnak a kikapcsolódásra vágyók Fehérvárcsurgón: hamarosan minden feladattal elkészülnek a kert helyreállításával megbízott szakemberek. A park az elkövetkező napokban különleges programmal várja a látogatókat: a hétvégén rendezik meg a hagyományos dísznövény-kiállítást, amely vasárnap délutánig száznál is több kiállítóval és színes programokkal várja a látogatókat.

A kastélypark felújítási munkálatainak jelenlegi állásáról rendezett sajtótájékoztatón gróf Károlyi György, a kastélyt üzemeltető Károlyi József Alapítvány alapítója annak fontosságát emelte ki, hogy Fehérvárcsurgón nem csak a műemlék épület, hanem a kastélykert renkonstrukcióját is fontosnak tartották, amivel a természet és a műemléki környezet iránti tiszteletet fejezik ki. – A munkálatok során már megvalósult a kastélyt körbeölelő történeti park és a kert egyik fő értékét adó tó, illetve a szigeten található gloriette helyreállítása – számolt be a helyreállításról Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója. A kastély parkjában az eredeti tervek alapján rekonstruálták a kerti építményeket, a kő- és fahidakat, a sétányokat. Megújították a park növényállományát is, melynek célja a kert meglévő természeti értékeinek védelme, valamint a biodiverzális növekedés. Az engedély nélkül épített futballpálya megszüntetésével a nyár végére helyreállítják a kastélypark eredeti képét, így a kastély és az ahhoz vezető fő útvonal látványa teljes pompájában tárulhat a látogatók szeme elé. A labdarúgópálya megszüntetésével párhuzamosan az új pálya építése is elkezdődött, amely a védett kerten kívül, barnamezős beruházásként, egy külön projekt keretében valósul meg.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete, és a tó helyreállítása” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosítószámú projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) koordinálásában közel 240 millió forintból valósul meg. A fejlesztések eredményeként a Károlyi-kastély épületegyüttesét körülölelő 22 hektár nagyságú történeti kert 2015 végére visszanyeri valamikori fényét, ezzel hozzájárulva az oktatás, a turizmus, a rekreáció, valamint a sport térségfejlesztésben betöltött szerepének erősítéséhez.