SAJTÓKÖZLEMÉNY - ÚJ TANÉV – ÚJ FUTBALLPÁLYA

MÉG AZ IDÉN ÚJ FOCIPÁLYÁN SPORTOLHATNAK A FEHÉRVÁRCSURGÓI ISKOLÁSOK

Csaknem 240 millió forintból valósul meg „A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete, és a tó helyreállítása” című projekt. A beruházás részeként már egy jelentősen megújult kastélykertben sétálhatnak a kikapcsolódásra vágyók. A teljes helyreállításhoz azonban szükség van a kastélykert területén egy új pálya létrehozására.

Egy korábban engedély nélkül kialakított rossz minőségű, de a helyi sportegyesület által használt labdarúgópálya akadályozta a park műemléki helyreállítását. A pálya kiváltása ezért elengedhetetlenül fontos volt mind a park felújítása, mind a minőségi sport feltételeinek megteremtése céljából. Az új futballpályát az egykori Termelőszövetkezet ipartelepén alakítják ki. A beruházás célja egy modern, szabványos méretű, élőfüves labdarúgópálya létrehozása, és a megfelelő kiszolgáló helységek, például iroda, vizesblokk és öltözők kialakítása az MLSZ által elfogadott telepítési terv szerint. Az új sportlétesítmény üzemeltetését a területet külön megállapodás szerint hasznosító Károlyi József Alapítvány a helyi önkormányzattal és a labdarúgó egyesülettel együttműködve kívánja megvalósítani, melyhez a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai segítségére is számítanak.

Az eddigi munkálatok során már felújították a kerti építményeket, a kő- és fahidakat, a kerti sétányokat, és a park növényállományát is, valamint helyreállították a park egyik fő értékét adó tavat, és a szigeten található gloriette-et. „A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete, és a tó helyreállítása” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosító számú parkfelújítási projekt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásában, az Európai Unió közel 240 millió forintos támogatásából valósul meg, mellyel a történeti kastélykert végre visszanyerheti eredeti fényét. Ehhez a pályázathoz kapcsolódik a futballpálya áttelepítésének okán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának támogatása, mely hozzájárul a sport térségfejlesztésben betöltött szerepének növeléséhez.