Fejlesztések a fehérvárcsurgói Károlyi kastély területén

Folytatódik a fehérvárcsurgói Károlyi kastély épületegyüttesének és a kastélyt körbeölelő kertnek a helyreállítása. 2014-ben két beruházás keretében az Európai Unió és a Magyar Állam képviseletében eljáró MNV Zrt. támogatásával valósul meg a kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése, illetve a mintegy 22 hektár nagyságú kastélykert komplex élőhely-helyreállítása.

Az idei évben is nagy léptékben folytatódik a Székesfehérvár körüli „kastélygyűrű” egyik legfontosabb elemének a fehérvárcsurgói Károlyi kastélynak és környezetének korszerűsítése. 2014 tavaszától az MNV Zrt. két beruházás keretében fejleszti a kastély turisztikai fogadóközpontját és a kastélykertet.  

„A fehérvárcsurgói Károlyi kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt 2014.03.04 és 2014.07.31. között valósul meg. A beruházás részeként egy nemzetközi színvonalú fogadóhelyszínt alakítanak ki, ahol a kastély-együttesről, valamint a környék látnivalóiról, programjairól az összes szükséges információt megkaphatják az ide látogatók. A fogadóközpont 12 hónapon keresztül folyamatosan látogatható. A turisztikai információs központ mellett többek között állandó és időszaki kiállításoknak ad helyet az épület, valamint a jövőben kerékpárkölcsönző szolgáltatást is biztosít.

A projekt célja, hogy a kastélyhoz kapcsolódó volt mosóház olyan funkciót kapjon, mely egyrészről szellemiségében igazodik a kastélyépület Európai Kulturális Találkozó Központ alapfunkciójához, illetve kiegészíti és színesíti a kastély-együttes kultúrában és turizmusban betöltött szerepét.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete, és a tó helyreállítása” című KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosító számú projekt szintén 2014-ben valósul meg. A beruházás elsődleges célja a történeti kastélypark kastélyt körbeölelő, legszebb részének és a park egyik fő értékét adó tónak a helyreállítása. A projekt keretében a mintegy 22 hektár nagyságú területen a tó helyreállítása mellett felújítják a park növényállományát, rekonstruálják a kerti építményeket, felújítják a sétányokat és megszűntetik a sportpályákat. A rehabilitáció során egyik elsődleges szempont a meglévő természeti értékek védelme, a biodiverzitás növekedéséhez való hozzájárulás. A fejlesztésekkel Magyarország egyik legszebb, tájképi kertjének jelentős része nyeri vissza valamikori fényét. 

 

A fehérvárcsurgói Károlyi kastély Magyarország egyik olyan történeti együttese, amely szinte teljes egészében megmaradt, a kastély és a park műemléki együttese jórészt érintetlen. Az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott felújítás, helyreállítás után méltón reprezentálhatja majd a hazai kastélyépítészet európai színvonalát.