300 fát ültettek el a Károlyi-kastélykertben

A beruházás jelenlegi állásáról Bendi Lajos projektmenedzsert kérdeztük.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélykert helyreállításának első üteme: A kastély környezete, és a tó helyreállítása” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0002 azonosító számú projektnek köszönhetően a Károlyi-kastély 22 hektár nagyságú történeti kertje közel 240 millió forintból újul meg. A beruházás az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) koordinálásában valósul meg. A beruházás eredményeként jelentős látogatószám-bővülést vár Bendi Lajos, a Károlyi József Alapítvány képviselője, a projekt vezetője.

 

A kastély parkjának egyik legfőbb értékét adó, mintegy 1,5 hektáros tó próbafeltöltésével folytatódik a a park helyreállítása a Károly-kastély kertjében. Bendi Lajostól megtudtuk: a tómeder kotrását már elvégezték, a sikeres próbafeltöltést követően – a történeti állapotnak megfelelően – a tó folyamatos vízpótlása a közelben lévő kisebb vízfolyásokból történik majd, felhasználva a rendelkezésre álló természetes erőforrásokat. A hagyományos vízellátás korábban a bányászati tevékenységek miatt elapadt források újraéledésének köszönhetően valósulhat meg. Biztonsági tartalékként a Gaja patakra épített vízkivételi műtárgy és csővezeték a nyári száraz hónapokban jelenthet segítséget – emelte ki a projekt vezetője.

A kastélyhoz közeli, mintegy 20 hektáros angolparki területen kertészmérnök felügyeletével közel 300 fát már elültettek a szakemberek, a kerti hidak és építmények felújítása pedig várhatóan tavaszra befejeződik. A munkálatok keretében helyreállítják az egykori kőhidat és felújítják a tavon található szigeten kialakított gloriettet is. A közeljövőben a kastély előtti labdarúgó pálya területének történeti helyreállítása is megkezdődhet, az ingatlan nem védett részén pedig új pályát építenek.

A beruházás során a kivitelező korabeli terveket, fotográfiákat felhasználva a park egykori állapotát állítja vissza, hogy a látogatók egy klasszikus, autentikus környezettel találkozhassanak. – „Az angol tájképi kertépítészeti stílus jellemzője, hogy az így kialakított kert szinte észrevétlenül simul bele az azt körülölelő tájba. A kastély történeti kertjének rekonstrukciója során az angol kertépítészeti stílusjegyek a történeti kutatások adatainak figyelembe vételével megőrzésre kerülnek, a lehető legtökéletesebb tájba illesztés eredményeként pedig a kert „természetessége” megmarad” – fogalmazott Bendi Lajos.
A kastélyparkba jelenleg több mint 22 ezer fő látogat évente, a park helyreállítását követően jelentős látogatószám-bővülést várnak a szakemberek. A jövőben a Károlyi-kastély területén további beruházásokat tervez az üzemeltető Károlyi József Alapítvány. „Terveinkben mind a kulturális, mind a turisztikai tevékenységek további bővítése szerepel. A nagyistálló művészeti alkotóházzá, előadói, kiállítói helyszínné alakítása, a park további részeinek felújítása, és egy történeti bemutató kastélymajor, történeti gyermekjátszótér létrehozása is a program része. A tervezés a 2014-2020 fejlesztési ciklusban megindult, bízunk benne, hogy elképzeléseink az időszakban megvalósulnak” – tette hozzá a projekt vezetője.